ua en ru

Це не проїзний документ. ЄС визначився з приводу COVID-паспортів

Це не проїзний документ. ЄС визначився з приводу COVID-паспортів Фото: Європарламент визначився з приводу COVID-паспортів (Getty Images)
Автор: РБК-Украина

Європейський парламент ухвалив рішення, що COVID-паспорти вакцинації не повинні обмежувати свободу пересування між країнами. При цьому документ діятимуть протягом року і не буде проїзним документом.

В ході засідання депутати Європарламенту дійшли згоди про те, що новий "сертифікат ЄС COVID-19", що є альтернативою запропонованому Єврокомісією цифровому "зеленому сертифікату", повинен мати термін дії не більше 12 місяців.

Вони також підкреслили, що такий документ не матиме функцій проїзного і не стане попередньою вимогою для реалізації права на вільне переміщення.

При цьому в Європарламенті вважають, що під час поїздок на власників сертифіката не повинні поширюватися додаткові обмеження, такі як самоізоляція або тестування на коронавірус. У той же час неприпустима і дискримінація тих, хто не пройшов вакцинацію.

Депутати вважають, що країни-члени ЄС повинні самі вирішити, чи будуть вони приймати сертифікати вакцинації від інших країн, якщо там використовуються препарати, схвалені ВООЗ.