ua en ru

У Бразилії ціле місто побороло COVID-19: як це вдалося

У Бразилії ціле місто побороло COVID-19: як це вдалося Фото: коронавірус в бразильському місті майже переможений (GettyImages)

Бразильському місту Серрані, яке розташоване в сільській місцевості штату Сан-Паулу, майже вдалося побороти коронавірус. При цьому, населення міста становить майже 46 000 осіб.

Видання повідомляє, що лише один пацієнт з COVID-19 знаходиться в критичному стані в клініці доктора Джеральдо Сезара Рейса в Серрані. Ним виявилася 63-річна жінка, яка відмовилася від китайської вакцини Sinovac, яку пропонували кожному дорослому жителю міста. Відомо, що причиною відмови стало те, що жінка очікувала вакцини Pfizer, але її в Бразилії мало.

У той же час інші дорослі скористалися пропозицією і пройшли вакцинацію китайською вакциною. Це допомогло місту побороти коронавірус в країні, де ситуація з COVID-19 вкрай важка.

Програма вакцинації називалася "Проєкт S" і тривала чотири місяці. В рамках проєкт перевіряли ефективність вакцини в реальних умовах.

В результаті в понеділок були опубліковані попередні результати, які виявилися вельми райдужними. З'ясувалося, що пандемію можна контролювати, якщо три чверті населення будуть повністю вакциновані Sinovac.

"Найважливішим результатом було розуміння того, що ми можемо контролювати пандемію навіть без вакцинації всього населення", - сказав директор Інституту бутантану штату Сан-Паулу і координатор дослідження Рікардо Паласіос.

В результаті дослідження все населення міста розділили на чотири географічних райони, незалежно від віку і статі, і до кінця квітня більшості дорослих зробили два щеплення Sinovac. Результати показали, що пандемія залишила місто після вакцинації трьох районів. Смертність в місті знизилася на 95%, кількість госпіталізацій - на 86%, а симптоматичних випадків стало менше на 80%.