ua en ru

Китай погрожував Україні зупинкою постачання вакцин від COVID-19, - AP

Китай погрожував Україні зупинкою постачання вакцин від COVID-19, - AP Фото: Китай погрожував Україні вакцинами (GettyImages)

Китай погрожував Україні за підпис у документі про порушення прав людини в Сіньцзяні. Китайці погрожували заблокувати постачання вакцин від коронавірусу в Україну, якщо Київ не відкличе свій підпис.

Про це повідомляє Associated Press, посилаючись на власні джерела.

22 червня Україна приєдналася до заяви більше 40 країн, представленому Канадою на Раді з прав людини ООН в Женеві. У документі країни закликають Китай дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Синьцзян, щоб розслідувати порушення прав людини в в північно-західному регіоні Китаю. Деякі правозахисні групи стверджують, що китайці погано поводяться з уйгурами-мусульманами та іншими людьми в цьому регіоні.

Однак, за інформацією видання, Україні довелося відкликати свій підпис через погрози. Китай погрожував, що заблокує постачання вакцин в Україну, якщо Київ не відмовиться від свого підпису в цьому документі.

"У четвер Україна виключила своє ім'я зі списку підтримуючих держав після того, як китайська влада попередила Київ, що заблокує заплановану поставку не менше 500 000 доз вакцини від COVID-19 в Україну, якщо вона цього не зробить, заявили дипломати з двох західних країн", - пише видання.

Видання зазначає, що дипломати говорили на умовах анонімності, оскільки вони не були уповноважені обговорювати це питання публічно.

Зазначимо, що США, Канада, Великобританія і країни Євросоюзу звинувачують Китай в утиску уйгурського населення Синьцзяна і ввели санкції. Однак в Китаї заперечують всі звинувачення. Представник Китаю в Раді з прав людини ООН під час розгляду цієї резолюції заявив, що подібні заяви використовуються для просування політичних цілей Заходу. При цьому Китай підтримали такі країни, як Росія, Білорусь, Північна Корея, Іран і Сирія.

Додамо, що Україна підписала договір з Китаєм на постачання 1,9 мільйонів доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. При цьому поставки вакцини в Україну почалися з запізненнями і в менших обсягах, ніж планувалося. Згідно з даними МОЗ, станом на 22 червня, Україна отримала понад 1,7 млн доз вакцини CoronaVac.