ua en ru

У МОЗ пояснили, яких наслідків COVID-19 можна уникнути завдяки бустерній дозі

У МОЗ пояснили, яких наслідків COVID-19 можна уникнути завдяки бустерній дозі Фото: заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін (РБК-Україна, Віталій Носач)
Автор: Ольга Белей

Бустерна доза дозволяє оновити ефективність попередніх вакцин проти COVID-19. Це особливо важливо для людей похилого віку та людей з хронічними захворюваннями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника міністра охорони здоров'я, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна.

"За даними досліджень, ефективність будь-якої вакцини з часом зменшується. Також з'являються нові штами коронавірусу, зокрема "Омікрон". Бустерна ж доза допомагає відновити ефективність вакцин проти COVID-19, симптоматичного захворювання COVID-19, госпіталізації і смерті в результаті цієї хвороби", - заявив він.

При цьому Кузін зазначив, що бустерну дозу рекомендується робити мРНК-вакцинами, тому що вони демонструють кращі результати незалежно від того, яким вакцинами був зроблений базовий курс.

За словами заступника міністра, в Україні бустерну дозу можуть отримати всі повнолітні, які завершили базовий курс щеплення більше шести місяців тому. Оптимальний термін введення бустера від 6 до 9 місяців.

"Закликаю не зволікати з отриманням як базового курсу вакцинації, так і "бустера", адже це єдина можливість уберегтися від небезпечних наслідків коронавірусної хвороби. Це критично важливо для літніх людей і людей з супутніми хворобами, адже в разі інфікування базовий курс щеплення допоможе зберегти їх життя, а бустерна доза допоможе відновити захист", - резюмував він.