ua en ru

Як відрізнити коронавірус від грипу та що робити при виявленні симптомів: інструкція

Як відрізнити коронавірус від грипу та що робити при виявленні симптомів: інструкція Коронавірус (freepik.com)

Коронавірус є респіраторним захворюванням, і його симтоматика схожа з клінічною картиною грипу. Однак COVID-19 має характерні особливості, може протікати з ускладненнями на дихальну систему і більш небезпечний для дорослого населення.

Детально про симптоми коронавірусу і алгоритм дій при їх виявленні - в матеріалі РБК-Україна.

Симптоми коронавіруса

У більшості випадків захворювання проявляється підвищенням температури, також спостерігається сухий кашель, занепад сил.

Рідше при COVID-19 виникають м'язові і суглобові болі, нежить, головний біль, кон'юнктивіт, діарея, втрата смаку і нюху, висипання, зміна кольору шкіри на пальцях.

Симптоматика захворювання розвивається поступово і може мати слабо виражений характер. У разі тяжкого перебігу хвороби коронавірус викликає ураження дихальної системи (пневмонію), сепсис, дисфункцію органів.

У чому відмінність COVID-19 від грипу

Грип та COVID-19 є респіраторними вірусними захворюваннями та можуть мати різну ступінь тяжкості, передаються повітряно-крапельним шляхом. Однак їх симптоматика трохи різниться.

Так, грип має більш короткий інкубаційний період (3-5 днів), вірусом грипу діти інфікуються частіше, ніж коронавірусом. Один із частих симптомів COVID-19 - втрата нюху і смаку, при грипі зустрічається рідко.

Також при тяжкому перебігу COVID спостерігається утруднення дихання, задишка, а при грипі більш виражена стомлюваність, слабкість, біль у м'язах і суглобах.

Алгоритм дій при виявленні симптомів коронавіруса

  • залишатися вдома і обмежити соціальні контакти
  • зв'язатися з сімейним лікарем
  • описати лікарю симптоми, повідомити про можливі недавні поїздки за кордон, контакти з інфікованими
  • слідувати отриманим від лікаря інструкціям
  • в разі погіршення самопочуття (температура понад 38 градусів, яка не збиваеється, ускладнене дихання) - викликати "швидку допомогу"

Як поширюється/ передається коронавірус

Зараження коронавірусом відбувається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при чханні, кашлі, розмові на відстані до 1,5 м.

Дрібні краплі з інфекцією із дихальних шляхів хворого досить важкі і швидко осідають на поверхнях і предметах. У такому випадку вірус поширюється контактно-побутовим шляхом, якщо людина доторкнеться до цих поверхонь і потім торкнеться очей, носа, рота.

Чи можна заразитися від людини, у якої немає симптомів коронавіруса

COVID-19 може протікати безсимптомно. Також на початкових стадіях деякі інфіковані мають слабкі прояви хвороби. Тому заразитися можна від людини, яка відчуває лише легке нездужання, а в цілому почуває себе нормально.

При аналізі статистики захворюваності COVID-19 деякі дані підтверджують можливість передачі коронавіруса при відсутності симптомів, однак ВООЗ ще продовжує дослідження з цього питання.

Чи можна заразитися від домашніх і диких тварин

Дані про можливість передачі коронавіруса від тварин людині відсутні. Однак доведений факт позитивного тестування на COVID-19 у диких і домашніх кішок, собак, тхорів. Вони є сприйнятливими до інфекції і можуть заражати особин свого виду. Разом з тим відомі поодинокі випадки інфікування людей від норок на звірофермах. Імовірно, тварини раніше заразилися коронавірусом від працівників ферми.

Як захистити себе: заходи безпеки

Для профілактики COVID-19 рекомендується дотримуватися санітарно-гігієнічних норм:

  • часто і ретельно мити руки з милом протягом 20 секунд або обробляти спиртовими антисептиками;
  • уникати торкання руками до обличчя;
  • дотримуватися соціального дистанціювання на відстані не менше 1,5 метра;
  • при кашлі, чханні прикривати рот згином ліктя або одноразовою носовою хусткою;
  • уникати рукостискань, поцілунків, обіймів;
  • уникати місць масового скупчення людей;
  • проводити термічну обробку продуктів харчування;
  • регулярно провітрювати приміщення.

До теперішнього часу ВООЗ не має прямих наукових доказів ефективності використання захисних масок і респіраторів в період пандемії коронавіруса.

Однак дані засоби захисту для профілактики слід використовувати працівникам охорони здоров'я, хворим COVID-19 при відвідуванні медичних установ, а також особам, які здійснюють догляд за інфікованим. Також рекомендовано користуватися масками особам з симптоматикою, що імовірно вказує на коронавірус.

Всесвітня організація охорони здоров'я закликає уряди і національні служби охорони здоров'я заохочувати громадян використовувати маски і респіратори в певних випадках - при знаходженні в громадських місцях, в медичних установах і т.д.