ua en ru

Скільки триває ефект після вакцинації: відповідь експертів

Скільки триває ефект після вакцинації: відповідь експертів Фото: скільки може тривати ефект після вакцинації (Віталій Носач, РБК-Україна)

Якщо через півроку після курсу COVID-щеплень не отримати бустера, ефект від вакцини все одно залишиться. Звісно, ​​через шість місяців імунітет слабшає, але не катастрофічно.

За словами імунолога Бориса Донського, якщо перші три місяці курс щеплень захищає імунітет умовно кажучи, на 92%, то через півроку гарантія буде 81%.

"Так, він (ефект від вакцини - ред.) падає, але навіть через півроку залишається досить ефективним, він не зникає. Він буде в принципі працювати ще багато-багато років, просто рівень його ефективності буде дещо нижчим", - пояснив Донськой.

Директор Інституту біохімії НАН України Сергій Комісаренко, розповів, що через деякий час після вакцинації, насамперед, слабшає античний імунітет. При цьому дія Т-лімфоцитів або лімфоцитів пам'яті, які відіграють центральну роль в інактивації вірусу, зберігається роками.

За його словами, термін захисту вакцин може відрізнятися і залежно від препарату, що використовується. Наприклад, від Moderna імунітет триває довше, ніж від вакцини Pfizer.

"Чому це відбувається - вченим невідомо. Одна з причин може полягати в тому, що коли колють Moderna - вводять 100 мікрограмів мРНК, а коли Pfizer - 30 мікрограмів. Тому, можливо, імунна пам'ять у першому випадку довша", - додав академік.