ua en ru

Коли закінчиться пандемія: думки експертів

Коли закінчиться пандемія: думки експертів Фото: Пандемія може перейти в ендемію (Віталій Носач, РБК-Україна)

Пандемія COVID-19 триває вже майже два роки. Експерти розходяться в думках, коли вона закінчиться.

Експерти ВООЗ вважають, що в найближчому майбутньому на зміну пандемії "ковіду" прийде ендемія. Тобто вірус продовжить циркулювати з меншою інтенсивністю, перетікаючи в періодичні і локальні спалахи. Коли це станеться - для кожної країни по-різному. Ймовірно, першими до ендемії перейдуть ті, у яких буде високий рівень імунітету серед населення.

Фармгігант Pfizer у своїй презентації для інвесторів прогнозує, що пандемічний рівень захворюваності збережеться в деяких регіонах "в найближчі рік-два". До 2024 року COVID-19 повинен стати ендемічним по всьому світу, вважають в компанії.

Але для цього потрібно забезпечити вакцинацією понад 70% всього населення, впевнені у ВООЗ. Причому це потрібно зробити організовано і швидко, щоб випередити появу чергових мутацій.

Якщо до середини цього року кожна країна вакцинує 70% свого населення хоча б двома дозами, то пандемія може закінчитися ще у 2022 році, допускає глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус. Раніше організація ставила за мету - прищепити 40% жителів до кінця 2021 року і дуже багато держав як і раніше далекі від цієї планки.