ua en ru

COVID-сертифікатів в Україні стане більше: хто і які отримає

COVID-сертифікатів в Україні стане більше: хто і які отримає Фото: в Україні стане більше COVID-сертифікатів (Юлія Червінська, РБК-Україна)

Кабмін на сьогоднішньому засідання вирішив збільшити кількість сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу. Тепер сертифікат видаватиметься не лише після завершення курсу імунізації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Прийняті урядом зміни передбачають, що COVID-сертифікат буде дві опції так звану" жовту "чи" зелену "і буде містити інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19", - йдеться в повідомленні.

"Жовті" та "зелені" COVID-сертифікати будуть мати кольорові позначки виключно в цифровому форматі, друкувати їх на папері відповідного кольору не потрібно.

При наявності "жовтого" або "зеленого" сертифікату про вакцинацію або перенесене захворювання при перетині кордону України не потрібно буде проходити самоізоляцію.

"Це ж стосується і осіб, що прибувають з тимчасово окупованих територій", - уточнили в Міністерстві охорони здоров'я.

"Жовтий" та "зелений"

Відтепер українці, які зробили перше щеплення від коронавірусу, зможуть також отримати COVID-сертифікат. Для підтвердження вакцинації першою дозою уряд запровадив "жовтий" сертифікат, а після другого щеплення українцям видаватимуть "зелений".

Діятиме "жовтий" сертифікат у період між першим та другим щепленням.

Навіщо потрібен "жовтий" сертифікат

"Жовтий" сертифікат надаватиме щепленим одною дозою вакцини ті ж самі привілеї, що й людям, які пройшли повний курс імунізації. Однак привілеї для власників "жовтого" сертифікату не будуть діяти в "червоній" зоні карантину.