ua en ru

У МОЗ розповіли, що відомо про новий штам "Омікрон"

У МОЗ розповіли, що відомо про новий штам "Омікрон" Фото: у МОЗ розповіли, що відомо про новий штам "Омікрон" (Getty Images)
Автор: Ольга Белей

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, що відомо про новий штам "Омікрон" за попередніми результатами наукових досліджень. У відомстві продемонстрували інфографіку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МОЗ України.

  • "Омікрон" частіше призводить до інфікування в домашніх умовах в порівнянні зі штамом "Дельта".
  • Новий штам має менший період інкубації. В середньому він становить 3 доби.
  • Відбувається зміщення захворюваності штамом "Омікрон" в більш молоду вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих штамом "Дельта", був 38,3 року, то "Омікроном" - 30,8 років.
  • Збільшується ризик повторного зараження - реінфекції. У випадку з "Дельтою" він становив близько 2,5%, для "Омікрона" - більш ніж в 5 разів вище, 13%.
  • Попередньо, "Омікрон" в 2,9 рази інфекційніше, ніж "Дельта". Тобто, новий штам більш заразний в порівнянні з "Дельтою".
  • У країнах, де він вже виявлений, подвоєння випадків зараження на рівні спільноти відбувається в 1,53 дня.
  • Поки немає інформації для оцінки будь-якої зміни тяжкості інфекції, яку викликає "Омікрон". Попередні дані свідчать про те, що нових незвичайних симптомів у хворих зазначеним штамом не спостерігається.
  • Дані вказують на зниження ризику госпіталізацій серед інфікованих цим штамом. Хоча зростання кількості заражень може викликати і велике навантаження на медичну систему. У порівнянні зі штамом "Дельта", випадки захворювання "Омікроном" мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації і на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом 1 або більше ночей в лікарні.
  • Ризик надходження у відділення екстреної допомоги або госпіталізації для "Омікрона" вполовину менше, ніж для "Дельти".
  • Лише 0,6% хворих "Омікроном" були госпіталізовані, в порівнянні з 1,6% хворих іншими штамами коронавірусної хвороби.

У відомстві також уточнюють, що дані по госпіталізаціях не остаточні, адже в багатьох країнах все ще існує затримка між діагностикою захворювання і безпосередньо госпіталізацією. До того ж більшість досліджень були проведені в країнах, де високий показник вакцинацій, відповідно там в лікарні потрапляє менше людей.

У МОЗ нагадали, що правильне використання масок, дотримання дистанції, регулярне миття рук і вакцинація проти COVID-19 як і раніше залишаються ефективними і простими заходами, щоб уберегтися від інфікування будь-яким штамом.

У МОЗ розповіли, що відомо про новий штам "Омікрон"Фото: дані про "Омікрон" (https://telegra.ph)