ua en ru

Що потрібно знати про коронавірус: головне

Що потрібно знати про коронавірус: головне Фото: аналіз на виявлення коронавіруса (Getty Images)

Пандемія COVID-19 охопила весь світ у 2020 році. Джерелом зараження став коронавірус SARS-CoV-2 із Китаю. Однак за час пандемії вірус мутував. Новий штам "дельта" спровокував повторну хвилю захворюваності в Україні та в багатьох країнах.

За заявою ВООЗ, найважливішим методом боротьби з хворобою є вакцинація. Щеплення від COVID-19 знижує ризик ускладнень і госпіталізації.

Що відомо про коронавірус і його симптоми, як захиститися від хвороби, детально про вакцину проти COVID-19 - в матеріалі РБК-Україна.

Що таке коронавірус

Коронавіруси - загальна назва сімейства вірусів, які викликають інфекційні хвороби різного ступеня тяжкості (від легкої застуди до серйозних патологічних станів) у людей та тварин.

SARS-CoV-2 - останній з виявлених коронавірусів, характеризується респіраторними симптомами (лихоманка, сухий кашель, слабкість, втрата смакових відчуттів, нюху). Вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом.

Наприкінці 2019 року SARS-CoV-2 спричинив пандемію захворювання COVID-19. Спалах інфекції охопив більшість країн світу.

Де почався спалах коронавіруса і чому

Коронавірус SARS-CoV-2 вперше був зафіксований в китайській провінції Хубей в грудні 2019 року.

Масове інфікування почалося в місті Ухань, хворі були пов'язані з міським ринком морепродуктів. Більшість раніше відомих коронавірусів мають тваринне походження.

Штами SARS-CoV-2

З початку пандемії коронавірус неодноразово мутував. У процесі циркуляції вірус самовідтворюється. При цьому його геном дещо змінюється, так і з'являються нові варіанти (штами).

Епідеміологи фіксують різні штами SARS-CoV-2 по всьому світу. Вони відрізняються швидкістю поширення, контагіозністю і ступенем розвитку ускладненого перебігу хвороби.

Серед найбільш відомих так звані "британський", "південноафриканський", "бразильський", "каліфорнійський", "японський", "індійський" штами. Перший штам коронавіруса носив назву "уханьского", саме його виявили в кінці 2019 року в китайському місті Ухань.

Відповідно до класифікації ВООЗ, британський варіант коронавіруса носить найменування "альфа", а індійський називають "дельта"-штамом.

Взимку 2021 року з'явився варіант "гама", який спровокував сплеск захворюваності в Бразилії. Штам "лямбда" поширився в Перу, Аргентині, Чилі.

Залежність ефективності вакцин при інфікуванні тим чи іншим варіантом коронавіруса вивчається. Вчені вважають, що щеплення в будь-якому випадку ефективне, але з неоднаковим ступенем для різних штамів.

Спалах штаму "дельта"

Різновид коронавірусу "дельта" було виявлено минулого року в Індії. Спалах хвороби охопив Росію, Португалію, Великобританію та інші країни Європи. В Україні штам був зафіксований влітку 2021 року.

Станом на жовтень, рівень захворюваності на українців COVID досяг максимуму за весь час з початку епідемії в країні. При цьому переважає саме "дельта".

Симптоми при зараженні "дельта"-штамом дещо відрізняються від минулих мутацій SARS-CoV-2, і мають більшу схожість із симптомами застуди:

  • головний біль
  • підвищення температури
  • нежить
  • біль у горлі

Також часто пацієнти скаржаться на порушення у роботі ШКТ. Втрата нюху та смаку при "дельті" зустрічається рідше.

Інкубаційний період цього штаму менший і становить 1-3 дні (7 днів у "альфа").

"Дельта" має високе вірусне навантаження - виводиться з організму протягом 13-15 діб, тоді як інші варіанти вірусів виводилися з організму за тиждень.

Ризик необхідності реанімації при зараженні даним штамом вищий у 1,45 рази.

Варто зазначити, що "дельта" продовжує еволюціонувати, а контагіозність кожної з нових мутацій збільшується. Так, поширений у Британії варіант AY.4.2 виявився ще на 15% заразнішим.

Чим коронавірус відрізняється від грипу

Тривалість інкубаційного періоду при грипі менше (1-3 дні), ніж у зараженого коронавірусом (5-6 днів). Однак при штамі "дельта" інкубаційний період вже значно знизився.

Термін появи симптомів COVID-19 може варіюватися від 1 до 14 діб після інфікування. Тобто темп поширення грипу вище.

На відміну від грипу, COVID-19 характеризується більш високими показниками смертності (3-4% при коронавірусі та 0,1% при грипі). Частка тяжкого перебігу захворювання також вище серед заражених COVID-19.

Репродуктивне число осіб, яких може заразити інфікований коронавірусом, становить 2-2,5, що вище, ніж при грипі.

У групу ризику при коронавірусі входять люди похилого віку, які страждають хронічними захворюваннями. Вірус грипу більш небезпечний для дітей. За попередніми даними ВООЗ, діти менш схильні до інфікування COVID-19, часто переносять хворобу безсимптомно.

Вакцина від коронавіруса

Розробка препаратів проти COVID-19 почалася в перші місяці пандемії. Цей процес є критично важливим для боротьби з вірусом. У світі налічується близько трьох сотень потенційних вакцин, які знаходяться на різних стадіях клінічних випробувань.

Варто відзначити, що ряд вакцин схвалений для застосування в екстреному режимі ВООЗ, європейськими регуляторами, органами охорони здоров'я багатьох країн. Серед них препарати Pfizer/BioNTech, Moderna, CoronaVac, Sinopharm, Vaxzevria (AstraZeneca), Janssen від Johnson & Johnson.

У серпні 2020 у Росії зареєстрували власну вакцину Sputnik V без попереднього широкого тестування, що викликало критику дослідників з інших країн. Згодом було розпочато постреєстраційне клінічне випробування, та деякі країни почали її використовувати для щеплень (РФ, ОАЕ, Казахстан, Пакістан, Узбекістан, Чорногорія, Мексика, Лаос, Білорусь та ін.).

Для справедливого розподілу вакцини для всіх країн незалежно від рівня їх добробуту запущений глобальних механізм COVAX. Масова імунізація почалася в світі наприкінці 2020 року.

Вакцинація від COVID-19 в Україні

В Україні вакцинація стартувала 24 лютого 2021 року. Вона є добровільною і безкоштовною. В першу чергу щеплення отримали групи ризику (медики, люди похилого віку, військовослужбовці, особи з хронічними захворюваннями).

Влітку 2021-го почався 5-й етап вакцинації для всіх бажаючих громадян від 18 років.

Для вакцинації проти COVID-19 в Україні дозволені препарати:

  • Comirnaty від Pfizer-BioNTech - мРНК-вакцина (США);
  • Moderna - мРНК-вакцина (США);
  • AstraZeneca (Vaxzevria, Covishield, SKBio) - векторна вакцина (виробляється за ліцензією в Індії, Південній Кореї, Європі);
  • CoronaVac від Sinovac Biotech - інактивована вакцина (Китай).

З 8 листопада 2021 року Кабмін затвердив обов'язкову вакцинацію в Україні для працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.

Також обов'язкові щеплення для працівників місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, для працівників освітніх закладів вищої, післядипломної, професійної, загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти.

Як проходить вакцинація

Вакцинацію проводять мобільні бригади, працюють пункти щеплень в установах охорони здоров'я. Також в регіонах наприкінці травня 2021 були відкриті центри масової вакцинації.

Щоб отримати щеплення, пацієнт повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я і мати при собі документ, що засвідчує особу.

Центри масової вакцинації працюють в будні і вихідні дні, щеплення роблять в порядку "живої черги".

Пункти щеплень в амбулаторіях та інших медустановах працюють за попереднім записом.

Мобільні бригади виїжджають на підприємства для вакцинації організованих колективів.

Повний курс вакцинації включає введення двох доз препарату з певним часовим проміжком, він залежить від типу вакцини.

COVID-сертифікати

Після двох щеплень від коронавіруса пацієнт отримує COVID-сертифікат. Його електронну версію можна згенерувати в додатку або на порталі "Дія", паперовий документ - отримати у свого сімейного лікаря.

COVID-паспорт містить інформацію про введений препарат і має термін дії 12 місяців. Для тих, хто отримав лише одну дозу вакцини, передбачено "жовтий" сертифікат з терміном дії - 3 місяці.

19 серпня 2021 ЄС офіційно визнав відповідність українських цифрових COVID-сертифікатів про вакцинацію в додатку "Дія" європейським.