ua en ru

Порошенко оприлюднив план невідкладних заходів для боротьби з епідемією COVID-19

Порошенко оприлюднив план невідкладних заходів для боротьби з епідемією COVID-19 фото: Петро Порошенко (eurosolidarity.org)
Автор: РБК-Украина

П’ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко оприлюднив план заходів щодо подолання епідемії коронавірусу і закликав очільників держави реально оцінити небезпеку, яка насувається на Україну.

Про це він заявив у своєму відеозверненні в Facebook.

За словами Порошенка, за сім місяців епідемії відбулася повна втрата контролю за поширенням хвороби й, головне, довіри до дій влади. Як результат, зараз Україна - в десятці антилідерів у світі з найгіршими темпами поширення хвороби.

"Держава, за даними Рахункової палати, не закупила жодного апарату штучної вентиляції легень. У лікарнях обмаль ліків, тестів, пульсоксиметрів. Гострий дефіцит медичного кисню. Ліжковий фонд заповнений на 70%, і багато міст на порозі гострого дефіциту ліжкомісць. Пацієнти як мінімум 80 відсотків витрат сплачують із власної кишені. А уявіть собі сімейного лікаря, якому нема куди покласти небезпечно хворого пацієнта. Водія швидкої, який годинами стоїть в черзі до приймального відділення", - заявив Порошенко.

Він застерігає: лікарі перебувають на межі виснаження. Уряд не вирішив питання їхнього страхування, не забезпечив належними засобами захисту.

На думку Порошенка, план дій влади має складатися з наступних кроків:

  • Негайно подбати про захист лікарів. Застрахувати їх, забезпечити костюмами, не затримувати передбачені законом трьохсотвідсоткові доплати.
  • На рівні президента та уряду, місцевої влади розробити і затвердити стратегію подальшої боротьби з коронавірусом, розраховану як мінімум на 2021 рік. І має бути чітке розуміння, що епідеміологічні заходи мають здійснюватися без припинення економічної активності.
  • Надати звіту Кабміну щодо розкрадання антиковідних коштів. Повернути у Фонд боротьби з коронавірусом незаконно вилучені звідти 35 мільярдів. Спрямувати їх на закупівлю засобів індивідуального захисту для лікарів та усього необхідного для хворих. НАБУ має розслідувати нецільову витрату грошей.
  • Зробити тестування доступним для всіх, а не для тих, хто може за це платити скажені гроші. В першу чергу безкоштовно тестувати лікарів та вчителів.
  • Повернути 5 мільярдів, вилучених при секвестрі в освіти. Направити їх на захист дітей та педагогів, на технічне забезпечення дистанційного навчання.
  • Запустити вітчизняні лінії виробництва засобів індивідуального захисту високої якості за максимально низькою ціною.
  • Нарешті у кожній області, місті, громаді слід створити локальний фонд протидії коронавірусу й прийняти відповідні програми, розраховані не менше, ніж на рік.

Порошенко також нагадав, що реформа децентралізації дала значний фінансовий ресурс на місця, особливо - мерам Києва, обласних центрів та інших великих міст. Бюджет був збільшений в рази.

"На них теж лежить відповідальність за здоров’я і безпеку громадян. Настав момент жорстко питати і з них, а не валити все тільки на Зеленського", - резюмує Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні Кабінет міністрів виділив Міністерству охорони здоров'я майже 3 млрд гривень з COVID-фонду. Відповідне рішення уряд схвалив у ході сьогоднішнього засідання.

Як писало РБК-Україна, раніше голова Верховної ради Дмитро Разумков заявив, що окремий коронавірусний фонд в Україні в наступному році не створюватимуть. Його створення не передбачене в законопроекті про державний бюджет України на 2021 рік.