ua en ru

США закликали до продовження розслідування про походження коронавірусу

США закликали до продовження розслідування про походження коронавірусу Фото: міністр охорони ЗДОРОВ'Я США Хав'єр Бесерра (flickr.com/gageskidmore)
Автор: РБК-Украина

Сполучені Штати закликали провести другий етап розслідування Походження коронавірусу. Зокрема, дозволити міжнародним експертам вивчити джерело коронавірусу і перші дні спалаху.

"Друга фаза дослідження походження COVID повинна бути розпочата з технічним завданням, яке має бути прозорим, науково обґрунтованим і давати міжнародним експертам незалежність для повної оцінки джерела вірусу і перших днів спалаху", - заявив він.

Джерела видання в уряді США повідомили, що американські спецслужби вивчають повідомлення про те, що дослідники китайської вірусологічної лабораторії серйозно захворіли в 2019 році за місяць до появи перших випадків захворювання COVID-19. При цьому вони відзначили, що поки немає доказів того, що хвороба виникла в лабораторії.

Походження вірусу викликає палкі суперечки. В опублікованому в березні доповіді, написаному спільно з китайськими вченими, група під керівництвом ВООЗ, яка провела чотири тижні в Ухані і його околицях в січні і лютому, заявила, що вірус, ймовірно, передався від кажанів до людини через іншу тварину, і що "впровадження вірусу через лабораторний інцидент вважається вкрай малоймовірним шляхом".