ua en ru

COVID-сертифікати ЄС: Польща відкриє можливість завантаження застосунку з 9 червня

COVID-сертифікати ЄС: Польща відкриє можливість завантаження застосунку з 9 червня Фото: поляки з 9 червня зможуть завантажити COVID-сертифікат (Анастасія Некипіла, РБК-Україна)

Міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський анонсував відкриття можливості завантаження європейського COVID-сертифікату на смартфон. Однак офіційно цей сертифікат почне працювати в ЄС тільки з 1 липня 2021 року.

Наразі застосунок з європейським COVID-сертифікатом доступний тільки для смартфонів з операційною системою iOS.

"Уже сьогодні або завтра на смартфонах Apple або з системою iOS буде доступним застосунок, який зробить можливим зчитування цих сертифікатів. А потім ми будемо розширювати цю базу даних, щоб люди могли з документом довести свій статус", - заявив польський міністр.

Ці сертифікати призначені для вакцинованих і для тих, хто має негативний тест на COVID-19. Підтвердження статусу "вакцинований" відбувається через 14 днів після отримання другої дози вакцини або першої, якщо вакцина одноразова.

Сертифікат звільняє громадянина від потреби робити тест на коронавірус при перетину кордону або ж проходити карантин чи самоізоляцію.