ua en ru

ЄС зняв обмеження на поїздки за наявності COVID-сертифіката

ЄС зняв обмеження на поїздки за наявності COVID-сертифіката Фото: громадяни країн ЄС з сертифікатами зможуть вільно пересуватися всередині Євросоюзу (Matthew Horwood/Getty Images)
Автор: РБК-Украина

Рада Європейського союзу остаточно затвердила рішення, яким знімаються обмеження на внутрішні поїздки за наявності цифрового COVID-сертифіката. Йдеться про поїздки всередині Євросоюзу.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Повідомляється, що власники сертифікатів вакцинації від COVID не повинні піддаватися тестуванню або самоізоляції, якщо вони вакциновані препаратом, схваленим Європейським медичним регулятори. При цьому з моменту другої дози має пройти не менше 14 днів, але країни учасниці ЄС можуть знімати обмеження, навіть якщо людина вакцинувалася тільки першою дозою.

Ті, хто перехворів і має сертифікат з підтвердженням того, що з моменту отримання позитивного результату тесту пройшло менше 180 днів, не мають піддаватися тестуванню або карантину.

Неповнолітні не повинні піддаватися самоізоляції, якщо це не вимагається від супроводжуючої їх особи.

Які обмеження залишаються

Члени ЄС повинні й надалі категорично не заохочувати другорядні поїздки в "темно-червоні" регіони з високою поширеністю штамів COVID-19. Від людей, які прибувають з цих районів, як і раніше треба вимагати наявність негативного тесту на COVID і проходження самоізоляції.

Вимога мати негативний тест поширюється і на тих, хто приїжджає з "помаранчевої зони". Такий тест можна зробити по прибуттю. Діти до 12 років звільняються від тестування.

Критерії для включення регіонів до кольорових зон:

  • зелена - захворюваність за останні 14 днів нижче 50 випадків на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення нижче 4%. Або якщо захворюваність нижче 75 випадків, а частота позитивних результатів тесту менше 1%;
  • помаранчева - захворюваність за останні 14 днів нижче 50 випадків на 100 тисяч населення, але частота позитивних результатів тесту вище 1%. Або захворюваність від 50 до 75, а показник виявлення вище 1%; або захворюваність від 75 до 200, а показник виявлення тесту менше 4%;
  • червона - захворюваність від 75 до 200 на 100 тисяч населення, показник виявлення тесту більше 4%. Або якщо захворюваність від 200 до 500;
  • темно-червона - ця зона встановлюється при захворюваності більше 500 осіб на 100 тисяч населення.