ua en ru

Курс Sinovac та бустер Pfizer виявилися неефективними проти "Омікрону", - вчені

Курс Sinovac та бустер Pfizer виявилися неефективними проти "Омікрону", - вчені Фото: курс Sinovac та бустер Pfizer виявилися неефективними проти "Омікрону" (Getty Images)

Дводозова вакцина Sinovac та бустер від Pfizer виявилися менш ефективними проти нового штаму коронавірусу "Омікрон", ніж це очікувалося. Їх ефект аналогічний курсу мРНК-вакцини.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Дослідження проводили вчені з Єльського університету, Міністерства охорони здоров'я Домініканської Республіки та інших установ.

Згідно з їхніми даними, рівні антитіл, що були здобуті після проходження повного курсу Sinovac й щеплення бустером від Pfizer - були в 6,3 нижчі у порівнянні з попередніми штамами коронавірусу й у 2,7 раза в порівнянні з "Дельтою".

Один із вчених Акіко Івасакі відзначив, що тим, хто проходить курс CoronaVac - доведеться робити ще дві додаткові бустерні дози, аби захистити себе від "Омікрону".

Минулого тижня в Гонконгу також проводили дослідження під час якого з’ясувалося, що навіть три дози вакцини Sinovac не викликали достатньої відповіді антитіл проти "Омікрону".