ua en ru

У МОЗ розповіли, коли зможуть визначати різні штами COVID-19 самостійно

У МОЗ розповіли, коли зможуть визначати різні штами COVID-19 самостійно Фото: зараз Україна для визначення мутованих штамів коронавіруса надсилає зразки за кордон (Getty Images)

Центр громадського здоров'я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров'я планує запустити секвенатор для визначення різних штамів коронавірусу цього літа. Зараз Україна для визначення штамів COVID надсилає зразки за кордон в лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Про це під час прес-конференції заявив генеральний директор ЦГЗ Роман Родина.

"Ми виявляємо штами шляхом направлення зразків, більше 200 щомісяця, на секвенування в лабораторії ВООЗ. Крім того, співпрацюємо з організаціями з України, які проводять секвенування. Влітку плануємо на базі ЦГЗ запустити секвенатор і проводити такий аналіз",- заявив Родина.

Він зазначив, що зараз в 21 регіоні України вже виявили циркуляцію британського штаму COVID-19 (250 випадків), а також один випадок південноафриканського штаму - у Полтавській області.

При цьому в ЦГЗ вважають, що зростання захворюваності коронавірусом в Україні останнім часом пов'язаний якраз з циркуляцією мутованих штамів COVID-19.