ua en ru

Торгові бар'єри заважають боротьбі з пандемією, - голова СОТ

Торгові бар'єри заважають боротьбі з пандемією, - голова СОТ Фото: торгові бар'єри заважають боротьбі з пандемією (GettyImages)

У понеділок глава Світової організації торгівлі (СОТ) Нгозі Оконджо-Івеала заявила, що торгові бар'єри, пов'язані з медичними товарами, заважають боротьбі із пандемією COVID-19. Вона закликала держави-члени відмовитися від них на тлі активізації зусиль для досягнення угоди про спільне поширення вакцин.

Про це голова СОТ заявила на онлайн-форумі ООН, передає Reuters.

"Тенденція йде в неправильному напрямку", - заявила вона, маючи на увазі бар'єри у торгівлі товарами для боротьби з пандемією.

"Нам потрібно зменшити ці обмеження, щоб ми могли пересувати ... медичні товари, матеріали та вакцини (швидше)", - сказала Нгозі Оконджо-Івеала.

За її словами, кількість торгових обмежень становила 109 на початку пандемії на початку минулого року, а згодом впала до 51, але з тих пір знову зросла до 53.

Вона закликала членів СОТ до липня домовитись про поліпшення доступу до вакцин проти COVID-19 після багатомісячних переговорів про відмову від прав інтелектуальної власності фармацевтичних фірм.

Більшість країн, що розвиваються, підтримують відмову, проте кілька заможних країн залишаються категорично проти, заявляючи, що це стримуватиме дослідження, які дозволяють виробляти вакцини проти COVID-19 швидко.

"Це буде важко, оскільки все ще існують розбіжності, але ми сподіваємось, що зможемо досягнути прагматичного підходу", - сказала Оконджо-Івеала.

"Я поспішаю, і хочу, щоб до липня ми домовились, бо життя важливі", - додала вона.