ua en ru

Вакцина AstraZeneca може призвести до тромбозу. Це новий побічний ефект

Вакцина AstraZeneca може призвести до тромбозу. Це новий побічний ефект Фото: вакцинація препаратом AstraZeneca в Україні (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) виявив можливий зв'язок між вакциною AstraZeneca і рідкісними випадками утворення тромбів у вакцинованих. У той же час користь від вакцини поки перевищує ризики.

Про це йдеться в повідомленні на сайті EMA.

Повідомляється, що утворення тромбів має бути внесено до списку рідкісних побічних ефектів Vaxzevria (вакцини компанії AstraZeneca). EMA попереджає медиків та інших вакцинованих про можливість дуже рідкісних випадків утворення тромбів протягом двох тижнів після щеплення.

На сьогодні більшість випадків тромбозу у Європі відбулося у жінок віком до 60 років протягом двох тижнів після вакцинації. Однак наявних даних недостатньо для виділення конкретних груп ризику.

У EMA відзначили, що тромби після вакцини AstraZeneca утворюються у венах головного мозку та черевної порожнини, а також в артеріях. У той же час переваги вакцини в попередженні COVID-19 превалюють над ризиками побічних ефектів.

Утворенню тромбів поки пояснюється імунною відповіддю, яка іноді спостерігається у пацієнтів, які отримували гепарин - препарат для лікування і профілактики тромбозу.

Після вакцинації препаратом AstraZeneca треба негайно звернутися за медичною допомогою при наявності таких симптомів:

  • задишка
  • біль у грудях
  • набряк ноги
  • постійний біль у животі
  • неврологічні симптоми, такі як сильні і постійні головні болі або помутніння зору
  • плями крові під шкірою за межами місця уколу