ua en ru

Вакцинація в Івано-Франківську під загрозою звільнення порушує права, - Денісова

Вакцинація в Івано-Франківську під загрозою звільнення порушує права, - Денісова Фото: Людмила Денісова (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Звільнення працівників виконавчого комітету міськради Івано-Франківська за відмову від вакцинації від COVID буде порушенням прав людини. Омбудсмен Людмила Денісова відреагувала на погрози мера Руслана Марцінківа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram Офісу омбудсмена.

Повідомляється, що це реакція на повідомлення Марцінківа в Facebook про те, що працівники виконавчого комітету міськради повинні бути 100% вакциновані. А в разі відмови від щеплення, за його словами, їх можуть звільнити.

У зв'язку з цим Денісова зазначає, що ст. 43 Конституції гарантує право кожного на працю і захист від незаконного звільнення.

"Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України № 3018 "Про затвердження дорожньої карти щодо впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 24 грудня 2020 року, вакцинацію від коронавірусу визначено як добровільну для всіх груп населення та професійних груп. А Кодексом законів про працю України заборонена будь-яка дискримінація у сфері праці; пряме або непряме обмеження прав працівників, у тому числі за станом здоров'я, не допускається", - підкреслила він.

При цьому омбудсмен звернула увагу на те, що у своїй резолюції ПАРЄ закликає і рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою, і ніхто не може піддаватися політичному, соціальному чи іншому тиску для її проходження.