ua en ru

Карантин по-новому. Кабмін змінив правила і обмеження

Карантин по-новому. Кабмін змінив правила і обмеження Фото: карантинні правила будуть діяти по-новому (Віталій Носач/РБК-Україна)

Кабінет міністрів змінив правила карантину в Україні. Тепер українці при наявності COVID-сертифікатів зможуть обійти більшість обмежень в "жовтих" і "червоних" зонах.

Нові COVID-сертифікати

Нові карантинні правила передбачають, що COVID-сертифікат буде мати дві опції, а також містити інформацію про вакцинацію, негативний тест або одужання від коронавірусу.

При цьому "жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" - про повний курс вакцинації. Сертифікати матимуть кольорові позначки виключно в цифровому форматі, при цьому паперовий варіант документа не буде кольоровим.

"Жовта" зона

Кабмін спростив вимоги до роботи навчальних закладів у разі введення "жовтої" зони. Вони працюватимуть за наявності не менше 80% працівників з "жовтими" або "зеленими" COVID-сертифікатами.

При цьому у "жовтій" зоні не діятимуть обмеження, якщо всі учасники і не менше 80% організаторів заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв або інших культурних закладів матимуть "жовтий" або "зелений" COVID-сертифікат.

Водночас Кабмін дозволив власникам закладів самим вирішувати чи надавати послуги тільки вакцинованим.

"Червона" зона

У разі введення "червоної" зони навчальні заклади працюватимуть тільки, якщо 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

При цьому діючі обмеження "червоного" рівня не застосовуватимуться при наявності "зеленого" COVID-сертифікату. Зокрема, у відвідувачів (учасників), працівників та організаторів:

  • масових заходів, у тому числі релігійних,
  • працівників кінотеатрів, театрів, музеїв або інших культурних закладів,
  • розважальних закладів,
  • ТРЦ,
  • закладів громадського харчування,
  • ринок,
  • спортзал,
  • басейн.

Скасування самоізоляції при перетині кордону

Крім того, при наявності "жовтого" або "зеленого" сертифікату про вакцинацію або одужання від COVID-19 при перетині кордону не потрібно буде проходити самоізоляцію. Нововведення стосується і людей, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Коли набудуть чинності нововведення

У відомстві зазначили, що зміни до постанови № 1236, що встановлює нові карантини для запобігання поширенню COVID-19, набудуть чинності через 7 днів з моменту публікації документа.